25 let CROCK za krokem


Je to 25 let !!!
„Každý tanec je o pocitech. O životní síle a energii…“
Taneční skupina CROCK 14 slaví v letošním roce 25 let od svého vzniku. Kolik síly, nadšení a energie bylo vloženo všemi tanečníky, kteří skupinou prošli, do stovek vystoupení a nespočetně hodin tréninků vám v nejbližších týdnech připomene naše retrospektiva.

2020_1-clanek

1995

1995
Co se tenkrát stalo?? Začátkem roku 1995 se v tělocvičně Gymnázia Budějovická sešlo 14 lidiček, které můžeme nazývat tanečníky country a cloggingu. Cílem setkání bylo domluvit se, co dál … všichni totiž právě ukončili (ať už dobrovolně nebo ne) svoji taneční kariéru v jiné skupině. S vydatnou pomocí pana Bechera a jakéhosi slovníku slangové angličtiny založili novou taneční skupinu s názvem CROCK 14.

2020_2-clanek

Proč CROCK ??

Proč CROCK ??
Dle onoho slovníku to prý znamená kulhavého starého koně, tedy herku (nikdy v budoucnu při návštěvě anglicky mluvících zemí se nám tento slangový výraz nepotvrdil). Pod vlivem motivačních nápojů se nám název líbil a jako herky si mnoho z nás často po tréninku připadalo. A jednu veselou herku máme v našem logu.

2020_3-clanek_2


A proč 14 ?? Protože....

13 je nešťastné číslo,
12 je měsíců v roce
11 je hráčů ve fotbalovém týmu
10 je přikázání
9 je kanárů
8 je bitů v jednom bajtu
7 je dní v týdnu
6 je stran na hrací kostce
5 je prstů na pravé i levé ruce
4 jsou světové strany
3 jsou do mariáše
2 jsou do postele
jen 1 je originál
... a 15 už je moc !!!

1996

Naší první a také nejfrekventovanější taneční scénou se stalo Westernové městečko ve Vestci u Prahy (dnes už bohužel neexistuje) … pravidelné závody v rodeu od jara do podzimu a naše tancování v písku zdejšího corralu, na štěrku nebo prkenných fošnách (to byl luxus).
Účast na první taneční soutěži – Euroclog 1996.
A také Crock 14 poprvé před kamerami… natáčení zábavného pořadu TV Nova Český bodyguard a náš první videoklip (písničku „Limonádový Joe“ zpíval Kamil Emanuel Gott, režíroval Plamen Sjarov).

2020_5-clanek-1996

 

1997

Přibylo nejen vystoupení na nejrůznějších country & western akcích a společenských plesech, ale díky náboru a přípravkám se rozrostl i počet tanečníků.
Westec City byl stále naší srdeční záležitostí. Bar U Pierra, Wild Horse Saloon , „vzdušná“ šatna, kam foukalo každou škvírou a taky spousta nových kamarádů - koňáků. Bylo to hodně „country“ a bylo to skvělé.
Toho roku také Crock 14 poprvé zamířil na prkna zahraničních festivalů (dvakrát do Rakouska) a na rodeo do německého Sebnitzu.
#25letCrockzakrokem #Crock14

1998

Máme vlastní mobilní taneční parket !! Clogging postupně začal v našem tanečním repertoáru převládat, a abychom mohli stepovat i na akcích pod otevřeným nebem, vyrobili jsme si vlastními silami dřevěný parket.
Byly to zlaté časy na rodeích - naše taneční působnost se rozšířila na ranče a westernová klání po celé republice. Kromě Westce to byl Malevil, Zdelov, Dolton ranch, Zelený ranč, Provodín a samozřejmě německý Sebnitz, kde probíhaly mezinárodní česko-německé rodeové závody.

1999

Byl to rok naší první cesty za „velkou louži“ – America Tour 1999. Poznávání amerických měst a především úchvatných národních parků, několik taneční vystoupení v Texasu a účast na soutěži v cloggingu v Severní Karolíně … to byla náplň pro 14 tanečníků při měsíc dlouhém cestování po USA. Obrovské množství skvělých zážitků a spousta najetých mil. Setkání s mnoha zajímavými lidmi i s typickým americkým způsobem života. Peněz málo, takže ubytko u spřátelených amerických rodin a také se vezly stany a spacáky. Na začátku jsme ani nevěděli, jak se řídí auto s automatickou převodovkou. Byli jsme exoti odněkud z Evropy, kteří přijeli na soutěž v cloggingu (a dokonce získali nějaká ocenění). Nebyly digitální foťáky, takže všechno na film a pak ty kvanta vyvolaných fotek. Ale propagační fotky s nádhernou westernovou přírodou v pozadí za to stály.

1999

Co ještě? V závěru roku jsme o nějaký ten měsíc předem oslavili v KD Gong 5-ti leté výročí vzniku, čímž byla založena každoroční tradice akce „Country a clog se skupinou Crock 14“ … celovečerní country bál s kapelou, hosty a kompletní ukázkou našeho repertoáru, prostě vyvrcholení celé taneční sezony.

2000 – 2001

Crock 14 se stal uměleckým ambasadorem mezinárodní kulturní organizace People To People. Naše pravidelné působení na zahraničních scénách zahrnovalo Německo, Rakousko a nově také Dánsko. A rozšířili jsme taneční repertoár - celkem 11 choreografií, z nichž některé jsou srdeční záležitostí, přecházejí z jedné generace na druhou a tančí se dodnes.

2002

Amerika Tour 2002 – podruhé společně v USA, tentokrát s novou generací tanečníků. Z Floridy podél jihovýchodního pobřeží, přes bažiny v deltě Mississippi, se zastávkou v okouzlujícím New Orleans, až do Texasu. Díky našim americkým přátelům byl Texas dějištěm našich tanečních vystoupení, setkání s českou komunitou, poznali jsme texaská města, venkovské ranče i country kluby. Texaské publikum ocenilo nejen náš clogging, ale i pásmo evropských tanců připravené právě pro tuto cestu. A pak už následovaly nezapomenutelné kaňony, skalní města a neuvěřitelná rozlehlost krajiny národních parků amerického Západu – Arizona, Nevada, Utah. A slavné Las Vegas, město hazardu uprostřed pouště, jsme pochopitelně nemohli vynechat.

2003

Naše výroční akce „Country a clog se skupinou Crock 14“ je již druhým rokem ve stylu pravého amerického country klubu. Inspiraci texaskými kluby se podařilo zrealizovat v pražském klubu Velvet (dnes již neexistuje) – stylový interiér, atmosféra vytvořená živou moderní country music a především naše taneční vstupy: strhující clogging včetně premiéry Divokých koček, nové country mažoretky, moderní párový country dancing a samozřejmě nesmrtelný a divácky neuvěřitelně vděčný kankán.

2004

Další taneční rok Crocku – tentokrát s novým dopravním prostředkem. Pořídili jsme si autobus (tedy 9-místný minibus)… a naše působení se rozšířilo až k břehům Baltského moře do Polska. Po Německu a Rakousku se Polsko pro nás stalo pravidelnou taneční destinací. A máme náš první velký plakát !!

2005

Rok ve znamení skvělých country & western akcí a festivalů – od westernového městečko Halter Valley u Plzně (s legendou Karlem Černochem), přes německý Strausberg až po velké rakouské festivaly ve Wieselburgu a Donau Insel Fest ve Vídni. A také 10-ti leté výročí založí CROCKu, které jsme v listopadu oslavili večerem plným tance a živé hudby v KD Novodvorská – k vidění byly nejen nové choreografie s novými kostýmy, ale také vystoupení v té době již aktivně netančících členů.

2006

Australia Tour 2006…měsíc cestování a tancování na druhé straně zeměkoule. V Evropě sychravý listopad, v Austrálii příjemný začátek léta. Je těžké shrnout tu zvláštní, na km tolik vzdálenou a přitom naší evropské nátuře blízkou zemi, resp. kontinent. Procestovali jsme většinu východního pobřeží s dlouhými, většinou liduprázdnými plážemi a teplým Pacifikem a potápěli se na Velkém bariérovém útesu. Zavítali do tropických deštných pralesů, kde jsme vyzkoušeli létání na lanech v korunách stromů. Projeli jsme část outbacku (tedy australského vnitrození) s rudým pískem, suchou krajinou a velice řídkým osídlením. A nevynechali jsme ani australská města – příjemné a pohodové Brisbane, sympatické Sydney plné energie a hlavní město Canberru.